Project China

    Is het mensenrechten beleid van China nummer  1 in de wereld?












Project China

Anja, Tara, Renata, Ülkü 

Docent: P. de Jongh

Datum: 15-11-2013










Inhoudsopgave




- Inleiding ( Anja & Tara)

- Wat zijn de mensenrechten in China? (Tara & Ulku)

- Waar in China worden de mensenrechten het meest geschonden? (Renata)

- Waarom wordt het juist daar het meest geschonden? (Anja)

- Conclusie (Anja)

- Meningen (Allemaal)

- Logboek (Allemaal)

- Bronnenlijst (Allemaal)
















    Is het mensenrechten beleid van China nummer  1 in de wereld?

Inleiding


Wij {Anja, Ülkü, Renata & Tara} doen ons project over het mensenrechtenbeleid in China. We weten er niet zo veel over, maar verder in dit project gaan wij jullie informatie geven over de mensenrechten in China, bijvoorbeeld houdt China zich aan de regels?


De rechten van de mensen in China zijn anders dan die in Europa. In Europa mag je meer dan 1 kind hebben maar in China niet. In China mag je 1 kind per gezin hebben  maar in dorpen mag je 2 kinderen als de eerste een zoon is. Ook mag je ook bijvoorbeeld niet alles zeggen wat je maar wilt, als je iets slechts zegt over de regering op internet of tegen de regering zelf dan kun je worden opgepakt. Er was bijvoorbeeld een meisje in China dat iets op Twitter had gezet en die kreeg "te veel" retweets en daardoor werd ze opgepakt.


In China kun je ook niet op sommige sites omdat ze bang zijn dat er mensen zijn die slechte dingen over China zeggen. Ze willen niet dat de buitenwereld te weten krijgt hoe het er echt aan toe gaat in China. Natuurlijk kan de regering niet zo snel zien wanneer iemand de wet overtreedt omdat er teveel mensen zijn. Er worden ook heel veel mensen geëxecuteerd in China. Dus zoals als je kunt zien is de regering in China erg streng..

Niet alle mensenrechten gelden in China.













Wat zijn de mensenrechten in China?


Universele Algemene mensen rechten:

De universele verklaring van de rechten van de mens is een verklaring over de basisrechten van de mens. Bijvoorbeeld: vrijheid van meningsuiting, het recht op bescherming tegen marteling, recht op leven en zelfbeschikking rechten. Maar houdt China zich daar aan?


1e generatie: burgerrechten en politieke rechten

- recht op vrijheid van meningsuiting

- recht op zelfbeschikking

- recht op godsdienstvrijheid

- recht op privacy

- recht op demonstratie/betoging (democratisch recht)

- recht op een eerlijk proces wanneer iemand aangeklaagd wordt

- stemrecht


2e generatie: economische, sociale en culturele rechten

- recht op voedsel

- recht op inkomen

- recht op school

- recht op onderdak

- recht op arbeid

- recht op bescherming van het gezin & huwelijk

- recht op lichamelijke & geestelijke gezondheid


China schendt zo ongeveer alle mensenrechten. Het is een land met weinig rechtszekerheid. Rechtszekerheid betekent dat de rechten worden nageleefd.


Welke rechten worden geschonden?

bijvoorbeeld:

- recht op vrijheid van meningsuiting

- recht op zelfbeschikking

- recht op privacy

- recht op demonstratie/betoging (democratisch recht)

- recht op bescherming van het gezin & huwelijk

- recht op godsdienstvrijheid


Vrouwenrechten en kinderrechten worden ook geschonden. Bijvoorbeeld: een vrouw in China wilde aangifte doen omdat ze werd verkracht door een bende, maar werd voor prostitutie gearresteerd. Het eenkind - politiek is ook een voorbeeld van de schending van mensenrechten.


Falun Gong  (voorbeeld schending geloof)

Falun Gong vertaald is ‘De Grote Wet van het Wetwiel’.

Falun Gong is een religieuze beweging. Een nieuwe religieuze beweging, om precies te zijn. Een religieuze beweging is een soort van nieuwe geloofssysteem.

Mensen die Falun Gong beoefenen worden ook gearresteerd. Het is ook bekend als Falun Dafa.


Het bestaat uit 5 Qigong-oefeningen, bijvoorbeeld een zittende meditatie, er is ook een theoretisch gedeelte, genaamd Falun Dafa.


In dit plaatje zie je de 5 oefeningen.

Falun Gong beoefenen was strafbaar omdat de sekte de volksgezondheid aantastte. De mensen die in die sekte zaten geloofden dat je niet meer naar de dokter hoefde te gaan als je die oefeningen deed. Rond de 1400 mensen zouden daardoor al zijn gestorven.


In 1999 werd het verboden om Falun Gong te beoefenen. De mensen die dat toch deden werden opgepakt en werden gedwongen om dat op te geven. Ze werden gemarteld tot ze dood gingen.


Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=zbDSOmTWU7U

3:53 - 5:42  *DE VOLGENDE BEELDEN KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN*

 

 

 


Waar in China worden de mensenrechten het meest geschonden?


China heeft een communistisch beleid maar ze hebben wel de democratische economie want ze laten wel de bedrijven vestigen in China.. China is een land dat veel vooruitgang heeft geboekt zowel economisch als politiek. Als je in China wilt overleven, moet je alles volgens het boekje van de Chinese regering doen. Aangezien er in Zuid-Oost China de meeste mensen wonen, worden daar meer mensenrechten geschonden dan in bijv. West-China. In China heb je meer vrijheid als je in een dorpje woont dan in een grote stad, omdat de regering minder streng let op de boeren en de dorpelingen die in de kleinere dorpen en afgelegen gebieden wonen.

In steden is dit juist het tegenovergestelde:

Het is daar drukker, dicht-bevolkter en dus wordt er veel strenger gelet op de inwoners en wordt er sneller ingegrepen als iemand de wet overtreedt.

Sommige steden zijn zelfs strenger dan andere in het schenden van mensenrechten.

Hoe meer inwoners een gebied heeft, hoe meer er wordt gelet op de bevolking van dat gebied.

Dus meer inwoners in een gebied betekent ook dat de mensen rechten vaker en grootschaliger worden geschonden door bijvoorbeeld de regering.

Op de kaart zie je dat het Oosten donkerdere kleuren  heeft dan in het westen.

Hoe donkerder de kleur, hoe meer mensen er wonen.






Een van de plekken waar de wetten het meest worden geschonden is in Tibet.









Waarom wordt het juist daar het meest geschonden?  



In het zuid- westen van China zijn de rechten strenger, want in het zuiden ligt Tibet (Xizang).  China zegt dat Tibet bij hun hoort en zijn daarom tegen de inwoners van Tibet heel streng omdat ze niet bij China horen maar natuurlijk denkt China er anders over; zij willen en vinden dat Tibet van hun is en daarom letten ze daar strenger op de rechten dan in andere delen van China.

Als ze de wet iets overtreden dan kunnen ze zware straffen krijgen, als ze ergens tegen in gaan kan je opgepakt worden en soms zelfs veroordeeld worden voor doodstraf. Mensen die in de gevangenis zitten kunnen zelfs gemarteld worden omdat ze dan niet goed "luisteren". Je mag ook niet protesteren tegen de Chinese regering want dan kun je ook opgepakt worden.

Voordat China Tibet had ingenomen was Tibet een nogal streng gelovig land. Het was zo streng dat als je iets fouts deed dat ze soms zelfs martelmethodes gebruikte zoals een stenenhoed. De slachtoffer die de stenenhoed kreeg, kregen steeds meer stenen en soms zelfs totdat hun ogen eruit plopten.

In 1950- 1951 zouden er hongersnood en geweld veel mensen zijn dood gegaan er waren ong. 400.000

Tibetanen overleden.

Rond de 21ste eeuw werden er nog steeds mensen (de Tibetanen)  door China gemarteld vanwege hun geloof in de gevangenissen.  De meeste gebruikte martelmethodes waren handboeien, duimschroeven, kolen aansteken onder hun voeten, plassen in hun mond en seksuele dwang.









In China is het niet altijd zo geweest met het een kind- politiek. Want vroeger hadden mensen soms wel eens 3-4 kinderen. Naarmate kregen steeds meer mensen meer kinderen. China kreeg een overschot van mensen. Als er teveel mensen zijn zou China het land moeten splitsen en dat wilde ze niet daardoor ontstond het recht dat je maar een kind mag hebben. In dorpjes is het nog wel zo dat wanneer het eerste kind een zoon is,  je nog een kind mag hebben. Maar als het eerste kind een meisje is moet je wachten totdat ze 4 jaar is.. Maar in China is nu eigenlijk het probleem dat ze een overschot van mensen hebben.

En door dat overschot zijn er meer monden om te voeden waardoor er dus een grotere vraag wordt naar werk en voedsel. Hoe meer mensen er zouden zijn hoe meer er geroddeld kan worden over China en dat wil China vermijden.










Conclusie


China is niet bepaald nummer 1 in de wereld want ze houden zich niet aan de algemene mensenrechten. China houdt zich aan andere regels dan de meeste landen. Het is daarom moeilijk te zeggen of China nummer 1 is met hun mensen rechten beleid..

De mensen rechten worden vaak geschonden in China.

De Chinese regering houdt orde op een andere manier dan de landen in de EU.

Een van de verschillen tussen Europese landen en China is dat Europese landen vaak democratisch zijn en China is communistisch.

China heeft een andere vorm van bestuur en heeft dus ook andere wetten dan in de EU of VS. Zo houden ze zich niet aan ALLE mensen rechten in verband met veiligheid voor hun land. Om de orde te behouden in een gigantisch land zoals China is er soms meer dwang nodig. Om deze reden worden de rechten van de mens vaker geschonden. Ook binnen China zelf is een groot verschil waar wel en niet de mensen rechten worden geschonden. In de afgelegen, dun bevolkte gebieden zoals het platteland, kleine steden of dorpen wordt minder gelet op de inwoners dan in de drukke steden. Over het algemeen houdt de Chinese regering zich niet aan de mensenrechten. Om een beter beeld te vormen van hun land en zich ook op nummer 1 in de wereld te vestigen op het gebied van hun mensen rechten beleid, moet de regering een andere manier vinden om de orde te handhaven.

Een betere aanpak zou zijn om de wetten wat aan te scherpen, de mensenrechten minder te schenden of helemaal niet meer te schenden. Op deze manier krijgen de mensen buiten China een betere indruk van hoe het daar is en voelen de Chinezen zich ook minder onderdrukt door hun regering. China is nummer 1 in handel, aantal inwoners en nog veel meer.

Maar op het gebied van de mensenrechten naleven zijn ze zeker niet nummer 1 in de wereld .











 

Meningen


Ulku:

Ik vond dat de samenwerking uiteindelijk wel goed ging. Iedereen hielp elkaar. Er waren wel wat discussies maar we kwamen er uiteindelijk wel uit. We stelden alles wel een beetje uit maar het kwam toch nog wel goed.


Renata:

Ik vond de samenwerking goed gaan, maar soms waren er meningsverschillen aanwezig. Bijvoorbeeld of iets wel of niet van toepassing was.

Die meningsverschillen waren snel uitgepraat en naderhand hielp iedereen elkaar


Tara:

Ik vond de samenwerking goed, we konden goed samenwerken en overleggen

Alleen in het begin ging het niet zo goed want we waren meer met andere dingen bezig.

Uiteindelijk hebben we het verslag wel afgekregen.


Anja:

Ik vond de samenwerking in het begin nog al slecht we praatte    nog al veel en we waren snel afgeleid, maar na een tijdje begon het beter te worden. De taakverdeling was wel oke maar het kon natuurlijk beter maar ik ben tevreden met hoe het eindresultaat was.

Maar het kon natuurlijk wel ietsjes beter.









Logboek



Wie

Wat

Waar

Wanneer

Anja

informatie zoeken, inleiding

waarom daar?

conclusie+ waarom daar+ powerpoint+ mening

lokaal 224

lokaal 224

lokaal 224

thuis

lokaal 224

thuis

4-10-2013

25-10-2013  

1-11-2013

13-11-2013

14-11-2013

Tara

inleiding

Wat?

wat?

wat?+powerpoint+ mening

lokaal 224

lokaal 224

lokaal 224

lokaal 224

thuis

4-10-2013

25-10-2013

1-11-2013

14-11-2013

Ülkü

algemene mensen rechten.

Wat?

wat?

wat?+powerpoint+ mening

lokaal 224

lokaal 224

lokaal 224

thuis

lokaal 224

thuis

4-10-2013

25-10-2013

1-11-2013

13-11-2013

14-11-2013

Renata

Waar?

foto's zoeken+ waar?

waar?+ powerpoint+ mening

lokaal 224

lokaal 224

lokaal 224

thuis

25-10-2013

1-11-2013

14-11-2013











Bronnenlijst:



http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157348/maatschappijleer/item/1581184/mensenrechten-in-china/


http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2011-0909-200849/Scriptie%20MA%20IBEM.pdf


http://www.amnesty.nl/mensenrechten/landen/china


http://nl.wikipedia.org/wiki/Mensenrechten_in_Tibet


http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Mensenrechten_in_China


http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenkindpolitiek


https://www.vluchtelingenwerk.nl/landen-van-herkomst/china-economie-groeit-mensenrechten-verbeteren-niet


http://www.jubileecampaign.nl/index.php/109-dossiers/china1/210-eenkindpolitiek-china-is-schending-van-mensenrechten


http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:p2EIHYP7tcYJ:www.amsterdam.nl/publish/pages/521234/beleidsnotitiechina20062010buzadef.pdf+&cd=4&hl=nl&ct=clnk


http://nl.wikipedia.org/wiki/Mensenrechten_in_Tibet


http://www.youtube.com/watch?v=zbDSOmTWU7U


http://nl.wikipedia.org/wiki/Tibet_(gebied)




Maak jouw eigen website met JouwWeb