Boekverslag 'andre culturen'

Morgen Kifkif - Faiza Guène

 

1. De vader is vertrokken, terug naar Marokko. Hij wilde een zoon, maar de moeder kon geen tweede kind meer krijgen en het eerste was een meisje, Doria.

Doria gaat elke maandag naar mevr. Burlaud om te praten. Ze zijn moslim, want ze doen aan de ramadan.

Meneer Loiseau is de rector van de school. Zijn zus haalt hem op in een rode safrane.

Moeder is analfabeet. Ze werkt als werkster (faire le ménage) in een hotel, Formule 1 in Bagnolet. Hier wordt ze Fatma genoemd, ze heet Yasmine. M. Schihont is haar baas.

Er zijn al verschillende maatschappelijk werksters over de vloer gekomen. Mevr. Du… Doria vindt haar niet leuk. Daarvoor was er een man, hij is nu kaasboer.

Doria woont sinds 1984 met haar moeder in Livry-Gargan.

Nacéra, zij leent moeder geld als ze moeilijk zitten. Ze schamen zich voor Nacéra, want ze geeft geld als veel mensen het zien.

Hamoudià 28 jaar, gebruikt hasj, komt uit de wijk. Hij heeft zijn school niet afgemaakt omdat hij in de gevangenis heeft gezeten. “Gezin is het allerheiligste wat er bestaat”. Hij heeft 8 broers en zussen allemaal getrouwd.

Tante Zohraà. Zij is niet de echte tante van Doria. Ze is geboren in Algerije. Ze wordt l’enfant symbole de la liberté genoemd, want ze is geboren op onafhankelijkheidsdag. De naam Zohra is Arabisch voor geluk (chance). Haar man is 6 maanden thuis en 6 maanden naar Algerije. Ze heeft 3 zonen, Réda, Hamza, Youssef.

Nabil, een jongen van school, hij helpt Doria met huiswerk. Nabil is een genie en een sukkel. Doria praat met mevr. Burlaud over dat Doria voor het eerst ongesteld is geworden. (j’ai eu mes règles)

Er is kermis in Livry-Gargan. Hamoudi heeft een vriendin genaamd Karine. Doria is jaloers. Moeder en Doria blijven tot einde van het feest, want vader is er toch niet om hun op te halen. Doria verzamelt maraboebrochures (les prospectus de marabouts) dat zijn blaadjes die de Hindoes uitdelen bovenaan bij de metroroltrappen.

Doria leest een boek, Coup de foudre au Sahara. Ze heeft het gevonden in een doos beneden bij de flat.

De vrouw van de congierge van de flat ziet dat de nieuwe mensen een oppas zochten. Doria gaat ernaartoe. De moeder heet Lila, 30 jaar. Werkt bij Continent in Bondy. Ze is opgegroeid in Marseille. Dochter Sarah is vier jaar. Doria krijgt 3 euro per uur, voor Lila is dat weinig, maar ze heeft niet veel. Voor Doria is dat al heel veel. Ze moet Sarah om 17.30u ophalen van het kinderdagverblijf (cnetre de loisirs) en thuis bij Lila oppassen tot dat Lila terug is.

Formule 1 staakt en school staakt ( la grève). Moeder neemt ontslag.

Mevr. Du… kwam weer langs, moeder zou een alfabetiseringscursus moeten doen. (gratis)

Zohra belde, Youssef was op het politeibureau, hij was uit zijn bed gehaald.

Hamoudi heeft een litteken op zijn kin en steeds een andere auto. Hij zegt niet waarom want hij wil niet dat Doria er iets mee te maken krijgt.

Aziz, buurtkruidenier. (l’épicier du quartier) ong. 50 jaar. Sidi Mohammed Market is de winkel van Aziz. Moeder krijgt vaak boodschappen of hij geeft krediet.

Moeder is gestopt met werken, ze gaat de alfabetiseringscursus volgen.

Doria koopt maandverband en er wordt omgeroepen, want de caissière weet de prijs niet. Doria schaamt zich.


 

Youssef krijgt 1 jaar gevangenisstraf.

Samra wordt vastgehouden op de 11e verdieping, ze is 19 jaar. Ze is weggelopen, en wordt al 3 weken gezocht. Ze wordt mishandeld door haar vader en broer. Ze zou zwanger zijn.

Hamoudi heeft het uitgemaakt met Karine.

Navil komt om Doria te helpen. Toen hij wegging gaf hij haar een zoen.

Doria gaat een kappersopleiding doen, want ze is blijven zitten en er is niet genoeg plaats. Dus de school heeft hij deze opleiding aangeboden.(Kapster = coiffure)

Aziz gaat trouwen met een Marokkaans meisje.

Doria en moeder gaan naar de rommelmarkt. Moeder wil schoenen kopen. Ze worden uitgelachen door een meisje achter hun. Omdat ze zo oude kleren aan hebben.

Ze zijn niet uitgenodigd voor de bruiloft van Aziz.

Ze hebben een nieuwe maatschappelijke werkster, ze werkt als een automaat volgens Doria. Lila gaat met Sarah naar haar zus in Toulouse, dus Doria hoeft niet op te passen.

Tante Zohra heeft tegen haar man over Youssef vertelt dat hij in de cel zit. Haar man sloeg haar.

Hamoudi heeft een baan bij een bedrijf dat computer, videoapparatuur verkoopt, hij is bewaker en moet dus ‘s nachts werken.

Hamoudi is ontslagen, want er is voor 6000 euro weg aan apparatuur. Hij zegt dat hij het niet gedaan heeft. Zelfs zijn ouders geloven hem niet. Doria wel.

Lila heeft een Algerijnse familie, haar ex-man’s familie zijn Bretonnen. Ze zijn tegen elkaar (o.a. geloof). De trouw was geen succes, want de familie van Lila was er niet en haar schoonfamilie maakte haar belachelijk.

Samra is ergens gezien ze zou met een jongen samenwonen. Ze werkt als strijkster

(repasseuse).

Mevr. Atlan à Tandarts van de wijk. Heel hardhandig.

Ze hebben een nieuwe maatschappelijk werkster, want Mevr. Du... is met zwangerschapsverlof. Cyborg maatschappelijk werkster, ze inspecteert de kamer altijd bij Doria en haar moeder. Ze hebben haar Opel Vectra gestolen als ze weg wil gaan. Maar ze kan niet bellen bij Doria, want de telefoon is afgesloten.

Hamoudi vertelt dat hij verliefd is op Lila. Doria had dat al gehoord van Sarah.

Nabil is terug van vakantie, hij is bruin. Hij ziet Doria niet meer staan. Ze vergelijkt dit met de film Grease.

Mevr. Burlaud denkt dat hij misschien homo is.

Mevr. Rachida (buurvrouw) vertelt dat Samra is getrouwd. Het stond in de rubiek "gelukswensen" in de krant. De vader van Samra schrok toen hij dat las en is gedeeltelijk verlamd.

Jacqueline is een vriendin van moeder. Ze geeft de cursus alfabetisering.

Dankzij Lila heeft Hamoudi weer werk, als bewaker bij de malistar. De supermarkt van de flat.

Eerste schooldag voor Doria. Ze gaat naar het Lycée louis Blanc. Moeder maakt haar mooi. Ze gaat met de bus. Nabil zit in de bus.

Agnès Bernard klassenlerares (professeur principal). Ze heeft de kapperscursus uitgelegd. Thuis is Doria depressief, ze huilt.

Doria stopt met oppassen, Hamoudi neemt het over. Doria krijgt een briefje van Moudi (hamoudi) met 20 euro. “als je me nodig hebt weet je me te vinden”.

Moeder is verliefd op Bertrand Delanoëà hem, hij is de burgemeester van Parijs.

Doria komt Hamoudi tegen. Lila en hij gaan trouwen.

Pote à Poteà tijdschrift. Een anonieme schrijver schrijft een brief aan de ouders van een meisje, ze zou te vrij worden gelaten. De ouders trokken het zich aan en het meisje mocht niks meer. Ze is gevlucht. Ze leeft nu alleen en verdient haar brood doordat ze bij de Comédie Française zit, dat was haar droom. Ze heeft gewonnen. (geen contact meer met haar ouders)

Niemand heeft aan Doria’s verjaardag gedacht, zelfs haar moeder niet.

Moeder en Doria bellen vanuit een “taxiphone” naar Zohra. Youssef wordt vrijgelaten in mei, maar hij is heel erg veranderd volgens Zohra, hij is nu heel gesloten.

Fatouma Konaré, ex-collega van moeder was op tv. Ze hadden de staking gewonnen. Ze kregen schadevergoeding. Misschien kreeg moeder ook nog iets.

Mevr. Burlaud heeft de therapie stop gezet. Ze vindt dat Doria het nu zelf kan.

Rimbaudà is de dichter waar Hamoudi altijd over praatte.

Nabil komt langs, het is gezellig. Hij wil Doria woensdag meenemen naar de bioscoop.

Ze komt Hamoudi, lila en Sarah tegen, ze zitten in de auto. Het is een rode Opel Vectra, dezelfde als die gestolen auto van Cyborg, de maatschappelijk werkster. Doria durft niks te zeggen.

De andere maatschappelijk werkster is weer terug. Ze heeft foto’s van Lindsay haar dochtertje. Ze zou geld regelen bij de sociale dienst voor een vakantie aan zee.

Doria vertelt Hamoudi over Nabil.

Doria en haar moeder zeiden altijd morgen kifkif, als ze het moeilijk hadden ( morgen is er weer hoop). Nu zegt Doria, morgen kiffekiffe, werkwoord Kiffer, iemand of iets leuk vinden.

Doria wil uiteindelijk de politiek in en niet kapster worden.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/63574



Boekverslag Bruuttaal:

 

De mooiste gebeurtenis uit het boek is overduidelijk als moeder en Doria: "Morgen kifkif" zeggen. Dat betekent: morgen is er weer hoop. Het spreekt me aan omdat ze zichzelf steeds vertellen dat ze elke dag weer hoop hebben. Ookal hebben ze de ene dag pech, dan zeggen ze alsnog "Morgen kifkif" Ik vind dat zelf ook heel inspirerend, want hiermee bedoelen ze eigenlijk dat je niet moet opgeven en dus blijven hopen! Ze zeggen dat als ze even krap zitten, dus als het financieel niet goed gaat en ze weer geld moeten lenen van Nacera.

(blz 159)



“Dat zei ik vroeger altijd als het tegen zat en mama en ik ons helemaal alleen voelden: morgen kifkif”



Ronde 1: Het verhaal

Doria woont samen met haar moeder in een gevaarlijke buurt in een voorstad van Parijs. Haar moeder maakt schoon in een Formule 1 hotel. Haar vader is ervandoor gegaan, omdat de moeder hem geen zoon kon schenken. Door hun situatie worden ze regelmatig bezocht door maatschappelijk werksters en Doria bezoekt ook een psycholoog. Doria is een slechte leerling, ze wordt van school gestuurd en zal naar de kappersopleiding moeten. In de buurt is ze bevriend met Hamoudi met wie ze goed kan praten. Als hij een vriendin krijgt verwaterd het contact. Verder is er nog Nabil. Hij geeft haar bijles en haar eerste zoen.

Ronde 2: De culturen

De Islamitische en Franse cultuur komen voor in het boek

.

  • Welke uiterlijkheden zijn in jouw boek anders dan wat er in jouw cultuur! voorkomt?

Doria woont alleen met haar moeder die ze veel moet helpen. Ik woon thuis met mijn ouders en broer, thuis hoef ik mijn moeder niet veel te helpen. Ook is Doria van school gestuurd en bezoekt vaak de psycholoog, bij mij is dit niet het geval

  • Welke gewoontes uit die andere cultuur verschillen met die van jou? Voordelen/nadelen

De voordelen en nadelen zijn op zich niet zo heel groot maar omdat zij Islamitisch is en in Frankrijk woont zonder vader, is het net anders dan in Nederland. De islamitische vaders zijn juist streng voor hun dochter, maar aangezien zij alleen met haar moeder woont is het voor haar iets soepeler. Een paar voordelen zijn dat ik geen hoofddoek hoef te dragen, niet 5x per dag hoef te bidden en ham mag eten.  Oké

Ronde 3: Verschillen en overeenkomsten
  • Welke elementen uit de samenleving in jouw boek herken je in onze samenleving? Zijn er dingen die taboe zijn en bij ons of  bij jouw thuis heel normaal?

Het is een taboe als islamitisch meisjes korte kleren dragen, bij mij thuis is dat heel normaal in de zomer. Ook mogen moslims niet roken, uitgaan, alcohol drinken etc. Bij ons thuis is dat allemaal heel normaal. Oké

  • Welke juist niet? Gebeuren er dingen in jouw boek die taboe zijn in onze huidige samenleving of bij jouw thuis? En?!

 

  • Zijn er dingen in jouw boek  waarvan jij vindt dat wij of jij die wel zou(den) kunnen overnemen?

Ja, Doria helpt haar moeder heel veel, ik zou dat eigenlijk ook moeten doen.

Ronde 4: Goed en Kwaad

 

  • Is er sprake van een botsing van culturen? Wat houdt die botsing in (kan klein of groot zijn)?

Nee, niet echt een botsing van culturen, maar wel een botsing met twee bepaalde personen die alle twee een andere cultuur hebben. De moeder van Doria (moslims) en Nacéra (Frans) botsen een beetje met elkaar. Nacéra leent Doria en haar moeder geld als ze krap zitten, maar ze doet dat expres wanneer mensen dat zien. Het is niet echt een grote botsing, maar wel een soort van ruzie.

 

  • Noem minpunten aan de ontmoeting der culturen in jouw boek

De minpunten zijn dat Doria en haar moeder zich schamen omdat ze geld lenen en soms krap zitten. Het is helemaal niet nodig dat ze zich schamen, want Nacéra kan het geld ook geven zodat niemand het ziet. Helaas is Nacéra gemeen en wilt ze Doria en haar moeder voorschut zetten.

 

  • Noem pluspunten aan de ontmoeting der culturen in jouw boek

Het geeft het verhaal een beetje meer spanning en sensatie, omdat de moeder van Doria boos wordt op Nacéra, de moeder van Doria vindt het niet kunnen dat Nacéra hun voorschut wilt zetten met opzet.